Skål klub Zagreb povijest

Grad Zagreb je sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća bio metropola u punom smislu riječi - od bogatog Austro-Ugarskog kulturnog naslijeđa, uzbudljivog zabavnog sadržaja, do kvalitetne prometne povezanosti.

G. Bogumil Vrus, dugogodišnji predstavnik Generalturista u Bruxellesu, te član tamošnjeg Skål kluba, ig. Milivoj Kujundžić, tadašnji glavni tajnik Turističkog saveza Zagreba, prepoznali su navedene vrijednosti grada i zaključili da je došao pravi trenutak za snažan razvoj međunarodnog ugleda Zagreba u turizmu kroz Skål International.

Na njihov poticaj Skål klub Zagreb utemeljen je 1972. godine s g. Ratkom Karlovićem kao prvim predsjednikom.

Kao prvi klub osnovan na području Hrvatske utjecao je na uspješan razvoj turizma u Zagrebu, njegovi ugledni članovi doprinijeli su širenju svijesti o klubu na međunarodnoj razini, a kroz takozvani „Twinning“ zagrebački klub se čvrsto povezao sa Skål klubovima svjetski poznatih gradova kao što su Beč, Pariz, Tokyo i Bangalore.

Najznačajniji povijesni trenutak zagrebačkog kluba se dogodio 2005. kada je njegov tadašnji predsjednik g. Nik Račić organizirao Skål International Svjetski kongres u Zagrebu i Dubrovniku. Grad Zagreb bio je domaćin gotovo tisuću uglednih menadžera Skåla iz raznih zemalja, promovirao se na najbolji način te ponovo zasjao na turističkoj karti svijeta.

Danas se Skål klub Zagreb usmjerio prema suvremenim trendovima i tehnologijama u turizmu kako bi na najbolji način objedinio svoja dugogodišnja iskustva u poslovanju sa entuzijazmom mlade generacije Skalega te kroz tu sinergiju uspješno gradio nova prijateljstva, širio svoj međunarodni utjecaj i koristio moderne mogućnosti komunikacije.

No temeljne vrijednosti Skål Internationala koje naši Skålege ponosno izgovaraju prilikom svakog druženja će zauvijek ostati iste – sreća, dobro zdravlje, prijateljstvo, dugi život, Skål!

Skål International povijest

Skål International započeo je sa radom 1932. godine s ciljem širenja prijateljstva među profesionalnim djelatnicima u turizmu.

Ideja o njegovom osnivanju je začeta od strane Pariških putničkih agenata na predstavljanju novog zrakoplova u Stockholmu kada su, prilikom srdačne dobrodošlice organizatora, shvatili važnost zajedničkog druženja za razvoj novih bliskih prijateljstava i prvoklasnih poslovnih odnosa.

Zaključili su da je osnivanje stručne organizacije najbolji način širenja tih vrijednosti u turizmu i kao rezultat toga je 16. prosinca 1932. u Parizu utemeljen prvi Skål klub.

Riječ "Skål" potječe sa Skandinavskog podneblja i u prijevodu znači ˈživjeliˈ te se izgovara prilikom nazdravljanja, a odabrana je jer objedinjuje sva pozitivna iskustva koja su njegovi osnivači doživjeli upravo u Stockholmu.

Uslijedilo je otvaranje 12 novih klubova diljem svijeta te je, shvativši važnost njihovog usklađenog djelovanja, Florimond Volckaert predložio ujediniti klubove u međunarodnu organizaciju i tako je 28. travnja 1934. nastala Association International des Skål Clubs (A.I.S.C.).

Danas Skål International ima više od 12.000 članova u 330 klubova raširenih u preko 100 zemalja diljem svijeta.


Skål klub Zagreb

Adresa

Kačićeva 7

10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt

info@skalzagreb.com

+385 98 948 2616

Zaprati nas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn

Skål International

www.skal.org